Itsensä kehittäminen

Kuinka lukea yli 50 kirjaa vuodessa?

17.3.2024

Haluaisitko lukea enemmän, mutta et vain löydä aikaa lukemiselle kiireisen arjen keskellä? Kerron sinulle, kuinka rakensin itselleni rutiinin lukea yli 50 kirjaa vuodessa. Pohdin myös, onko edes järkevää asettaa lukutavoitetta kirjojen lukumäärällä mitattuna.

Lukeminen on ollut minulle rakas harrastus läpi elämän, mutta aikaa sille alkoi löytyä vähemmän jo lukioikäisenä ja yliopistoaikana kurssikirjojen lisäksi en lukenut muita kirjoja lainkaan. Koko opiskeluaikani olin jatkuvasti mukana työelämässä, joten kun täysipäiväiset opinnot jäivät arjestani pois, ei ensimmäisenä tullut mieleen täyttää vapautunutta aikaa kirjoilla.

Mutta sitten kirjat alkoivat hiipimään takaisin mieleeni ja aloin miettimään syitä, miksi en enää lukenut vaikka pidän siitä. Tajusin, että mulla on kaikki valta päättää itse mitä kirjoja luen. Enää ei tarvitse lukea opintosuunnitelman kirjalistojen mukaan. Voin lukea mitä vain! Okei, olisin voinut lukea mitä vain myös opintojen aikana, mutta olin onnistunut muodostamaan mieleeni lukon, joka kielsi lukemasta muita kuin kurssikirjoja. Aika hölmöä, mutta mielemme voi kehitellä meille vaikka millaisia esteitä.

Vuoden 2017 alussa päätin, että on aika taas lukea kirjoja ja halusin erityisesti lukea ammattiini jollain tapaa liittyvää kirjallisuutta. Kaunokirjallisuus ei houkutellut siinä kohtaa yhtään, se ei tuntunut tärkeältä.

Kuinka lukea yli 50 kirjaa vuodessa?

1) Tavoitteen määrittäminen

Asetin itselleni tavoitteen, koska ilman sitä on vaikea saavuttaa tuloksia. Tavoite pitää olla myös riittävän kova, että joudun haastamaan itseäni. “Luen joskus jotain” ei vie pitkälle, joten päädyin asettamaan tavoitteekseni 52 kirjaa vuoden aikana, yksi kirja vuoden jokaiselle viikolle. Ja jotta tavoitteesta tulee toteuttamiskelpoinen, pitää sille määrittää aika ja paikka, jolloin tehdä töitä tavoitteen eteen. Päätin aloittaa lukemalla aamuisin ennen töihin lähtöä juodessani aamukahvia.

2) Mitä kirjoja lukea?

En tehnyt itselleni kirjalistaa, jota noudattaa. Annoin itselleni vapauden valita kirjan viikko kerrallaan, sellaisen joka tuntuisi hyvältä siinä hetkessä. Ainoa kriteeri oli, että mun piti pystyä perustelemaan itselleni, miksi kirja voisi auttaa minua kehittymään ammattilaisena. Nyt mua harmittaa, että en ole koskaan pitänyt lukupäiväkirjaa ja merkinnyt ylös noita perustelujani. Olisi äärimmäisen mielenkiintoista palata ajatuksiini silloin. Jos voisin palata ajassa taaksepäin, lisäisin yksinkertaisen lukupäiväkirjan mukaan tavoitteeseeni.

Lisäsin projektiini vielä yhden kerroksen, lukisin ainoastaan englanniksi ja käyttäen Kindleä, koska sen avulla kirjan saa välittömästi käsiinsä. Ensimmäinen kirja oli Jesse Tevelowin kirjoittama The Connection Algorithm. Sen jälkeen annoin Kindlen algoritmien ehdottaa sopivia kirjoja. Luin pääasiassa seuraavista kategorioista: markkinointi, yrittäminen, itsensä kehittäminen, psykologia, graafinen suunnittelu, visuaaliset taiteet, johtaminen ja luovuus.

Eteeni osui niin hyviä kuin huonojakin kirjoja, ja paljon sellaisia, jotka päätin jättää kesken. Kaikki kirjat eivät vain ole jatkamisen arvoisia ja luin kirjoja, joista en kehtaisi kertoa muille 🙈 Oli todella vapauttava tunne valita kirjat ilman liian rajaavia sääntöjä. Antaa vain mennä!

Lukeminen aamulla on loistava tapa aloittaa päivänsä!

3) Aamuheräämiset

Projektin alussa en todellakaan pitänyt itseäni aamuvirkkuna. Järkeilin asian kuitenkin niin, että jaksaisin lukea todennäköisemmin aamulla ennen töitä kuin työpäivän jälkeen, joten aloin heräämään noin puoli tuntia normaalia aikaisemmin, että ehdin lukemaan edes vähän ennen töihin lähtemistä. Aamu-uninen koiranikin ihmetteli, mitä oikein teen, mutta käänsi vain kylkeä ja jatkoi uniaan.

En itsekään ollut varma tulisiko koko lukuprojektista mitään, mutta halusin antaa itselleni mahdollisuuden. Joten aamurutiinistani muodostui seuraava: ylös heti herätyskellon soidessa ilman torkutusta, hampaiden harjaus, villasukat ja neuletakki päälle, lukutuoliin kahvikupin ja Kindlen kanssa ja noin 30 minuuttia lukemista.

Yllättävän helposti totuin aamulukemiseen, kahvi herättää aivot nopeasti vastaanottamaan kirjan sisältöä ja aamulla on todella hiljaista, todella rauhallista. Pikkuhiljaa aloin heräämään yhä aikaisemmin ja aikaisemmin, ja menin myös nukkumaan jatkuvasti aikaisemmin saadakseni riittävästi unta, kunnes jossain välissä huomasin olevani ihminen, joka herää neljältä aamulla lukeakseen kaksi tuntia ennen töihin lähtöä. 

Ja todellakin mukaan mahtui aamuja jolloin en olisi jaksanut nousta aikaisin eikä todellakaan huvittanut lukea, ja joskus en niin tehnytkään. Mutta muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta nousin sängystä ajallaan ja aloitin lukemisen vaikka ei aina voinut vähempää kiinnostaa. Luin vaikka ei ollut motivaatiota lukea. Luin vaikka päässäni löi vain tyhjää. Yritin vain pitää rutiinistani mahdollisimman hyvin kiinni. Vuosi täyteen ja jos sen jälkeen tuntuu enemmän pahalta kuin hyvältä niin voin lopettaa aamulukemisen siihen. Projekti teki musta kuitenkin aamuihmisen 🙂

4) Miten muut suhtautuivat projektiini?

Uskalsin kertoa muille tavoitteestani vasta kun olin päässyt onnistuneesti viikolle 10. Toisaalta ihmiset ovat hyvin tsemppaavia, mutta samalla he ihmettelevät, miksi ihmeessä pitäisi yrittää lukea kirja viikossa ja herätä sen takia aikaisemmin. Miksi järjestää itselleen tuollaisia projekteja tai haasteita?

Läheiset haluaa sinulle hyvää, mutta samalla he pelkäävät, että teet jotain mitä ei kannattaisi kokeilla eivätkä silloin välttämättä kuulosta kovinkaan kannustavilta. Mutta oli kyse mistä tahansa, et voi koskaan olla etukäteen täysin varma, onnistuuko jokin projekti tai minne se sinut lopulta vie.

Siksi ainakin itselleni on monesti helpompaa pitää alkuun uudet projektit itselläni ja kerron niistä muille vasta kun olen saanut kerättyä sen kanssa edes hiukan momenttia. Tämä blogikin oli mun “salainen” projekti, julkaisin kaksi kuukautta tekstejä kertomatta niistä muille kuin Googlelle 😀

Muistiinpanojen avulla muistat lukemasi

5) Mitä hyötyä oli lukea 52 kirjaa vuoden aikana?

Lukiessani ammattiini liittyviä kirjoja, peilaan niitä jatkuvasti omaan työhöni. Lukeminen on kuin laittaisi ideahatun päähän, ideoita ja uusia ajatuksia tulee jatkuvasti. Osan kirjoitan ylös, mutta kaikkea en millään ehdi tallentamaan, muuten en etenisi lukemisen kanssa. 

Aika usein ideoita tulee sellaisiin asioihin liittyen, jotka eivät ole työelämässä vaikutusalueellani tai jo siinä hetkessä tiedän, että en pystyisi sitä koskaan toteuttamaan työpaikallani. Silloin saatan kokea turhautumista. Tuntuu, että hyvät ajatukset syntyvät turhaan ja ne vain katoavat. Toisaalta se lisää itsevarmuutta, uskon pystyväni tuottamaan uutta jatkossakin, ideoita tulee ja menee enkä pelkää ideakaivoni tyrehtyvän. Aina lukiessa se vain täyttyy lisää. 

Koskaan lukeminen ei tunnu siltä, että olisin hukannut aikaani. Huonostakin kirjasta oppii jotain. Lukeminen kehittää valtavasti sekä ammattilaisena että ihmisenä. Kirjat tarjoavat uutta perspektiiviä ja pureskeltavaa. Väittäisin, että työporukan kanssa jonkun kirjan yhdessä lukeminen auttaisi yritystä kehittymään. Yksi kirja avautuu erilailla kullekin lukijalle, kukin nappaa siitä omasta näkökulmasta tärkeimmät pointit ja jos ne vielä koottaisiin yhteen ja mentäisiin yhdessä läpi… Kuulostaisi unelmien työryhmältä, jossa sekä yksilö että yhteisö kehittyisi!

6) Mitä tapahtui vuoden lukuprojektin jälkeen?

Lukuprojektini onnistui ja sain vuoden aikana 52 kirjaa luettua. Projektin jälkeen lukeminen on pysynyt päivittäisenä rituaalina. Se on aika hieno tunne, kun on lukenut saman aiheen ympärillä useita kymmeniä kirjoja ja yhtäkkiä huomaat, että tunnistat tekstiä lukiessa, mitä toista teosta kirjoittaja on käyttänyt lähteenä. Opit myös tunnistamaan huonot kirjat, sellaiset, joilla ei ole oikeastaan mitään uutta annettavaa. Varsinkin self help -kirjojen kohdalla, osa on aivan mahtavia ja tarjoaa uutta ajateltavaa, mutta sellaisia helmiä on vaikea löytää. Alkuperäinen tapani valita lukemista ei enää toimi kohdallani, käytän nykyään huomattavasti enemmän aikaa kirjalistan kuratointiin.

Lukuintoni on laajentunut vuosi vuodelta enemmän kaunokirjallisuuden pariin, erityisesti klassikoihin. Hyvä kaunokirjallisuus antaa huomattavasti enemmän ajateltavaa myös ammatillisesta näkökulmasta kuin keskinkertainen self help tai tietokirja. Kaunokirjallisuus tarjoaa väylän päästä lukemaan toisen ihmisen ajatuksia ja tutustut erilaisiin ihmiskohtaloihin, joten opit ymmärtämään toisia ihmisiä paremmin ja sitä juuri ammatillinen kehittyminen vaatii. Osata toimia erilaisten ihmisten kanssa paremmin, kuunnella heitä, nähdä asioita erilaisista näkökulmista ja osata olla toisille avuksi. Vuonna 2017 väheksyin kaunokirjallisuuden merkitystä, mutta en enää. 

7) haasteiden kohtaaminen ja uusi tavoite

Haluaisin sanoa lukevani edelleen joka ikinen päivä, mutta siihen en ole pystynyt. Viime vuosina olen kokenut erilaisia haasteita ja lukemiseni pysähtyi täysin ollessani raskaana. Kuukausien pahoinvointijakson aikana lukemisen lisäksi pysähtyi kaikki muutkin henkilökohtaiset projektini ja harrastukset. Eikä keskittymiskyky lukemista kohtaan enää palautunut loppuraskauden aikana vaikka pahoinvointi päättyi, koin huonoa omaatuntoa sen takia. Elämässä ei voi aina hallita kaikkea eikä tehdä asioita, joita haluaisi tehdä. Silloin pitäisi vaan antaa itselleen ja uudelle tilanteelle aikaa. Olla armollinen itselleen.

Lapsen syntymän jälkeen olen palannut takaisin kirjojen pariin. Päivärutiinit muuntautuvat vähän väliä aika aaltomaisesti lapsen kehittymisen tahdissa. Välillä onnistun lukemaan paljon ja sitten tulee useiden viikkojen tauko etten edes muista kirjojen olemassa oloa. Ja se on ihan ok.

Kirjojen parissa niiden luettu lukumäärä ei ole ehkä kaikista järkevin mittari. Se on erittäin motivoiva tavoite alkuun, mutta nyt arvostan enemmän kirjojen laatua kuin määrää, ja sitä, että ehdin kunnolla pohtimaan kirjojen sanomaa ja kirjoittamaan ajatuksiani ylös. Mutta silti aivoni tykkää kehitellä “x kirjaa viikossa” haasteita, onhan se helppo tavoite mitata onnistumistaan!

Lukuprojektini teki minusta aamuihmisen ja aamun ensimmäiset tunnit ovat edelleen yksi parhaista asioista päivissäni, aikaa omille projekteilleni. Tällä hetkellä en kuitenkaan käytä niitä lukemiseen vaan kirjoittamiseen. Tavoitteeni on oppia kirjoittamaan paremmin ja löytää ajan kanssa sopiva balanssi kirjoittamisen ja lukemisen välille niin, että molemmille löytyisi aikaa päivittäin.

Kiinnostaisiko sinua lukea enemmän?

Haluaisitko itse lukea enemmän vai löytää aikaa jollekin muulle henkilökohtaiselle projektille? Onko sinulla haasteita löytää niille riittävästi aikaa? Vai estääkö jokin muu asia niiden toteuttamista? Mitä mieltä olet, pitäisikö sinun työpaikalla lukea yhdessä? Tai jos olet yrittäjä, olisiko hyvä idea löytää ympärillesi porukka muista yrittäjistä, joiden kanssa lukea yhdessä?

Kiinnostaisiko sinua lukea bisneskirjoja lukupiirissä, joka kokoontuisi verkossa esim. Zoomin välityksellä. Etsin itselleni lukukavereita syksyksi 2024. Jos olet kiinnostunut kehittymään bisneskirjojen parissa ja keskustelemaan niistä muiden kanssa, jätä yhteystietosi alla olevalla lomakkeella niin olen sinuun sähköpostitse yhteydessä! Vielä ei tarvitse sitoutua lukupiiriin, “ehkä mahdollisesti jos on aikaa” riittää tässä kohtaa 🙂

Hannepoola.fi tarvitsee antamasi yhteystiedot, jotta voimme olla sinuun yhteydessä tarjoamiimme tuotteisiin ja palveluihin liittyen. Voit peruuttaa ilmaisten uutiskirjeiden tilaamisen helposti yhdellä klikkauksella. Arvostamme yksityisyyttäsi ja käsittelemme tietojasi luottamuksella. Lue tarkemmin tietosuojaselosteesta, kuinka suojaamme tietojasi.

Lataa ilmainen
Unelma-asiakastyökirja

Ilmainen työkirja auttaa sinua löytämään sinulle sopivat asiakkaat, jotka haluavat työskennellä juuri sinun kanssasi. Opit tuntemaan asiakkaasi syvällisemmin ja ymmärtämään heidän kipupisteitä. Täytä alla oleva lomake niin saat työkirjan suoraan sähköpostiisi.

Näytä asiakkaallesi, että tunnet hänet!

Hannepoola.fi tarvitsee antamasi yhteystiedot, jotta voimme olla sinuun yhteydessä tarjoamiimme tuotteisiin ja palveluihin liittyen. Voit peruuttaa ilmaisten uutiskirjeiden tilaamisen helposti yhdellä klikkauksella. Arvostamme yksityisyyttäsi ja käsittelemme tietojasi luottamuksella. Lue tarkemmin tietosuojaselosteesta, kuinka suojaamme tietojasi.

Viimeisimmät blogipostaukset