Mua jäi vaivaamaan edellinen postaus Mitä markkinointi on? Sanoin miehelleni sen julkaisemisen jälkeen, että jäi sellainen tunne, että vain saarnasin aiheesta korporaationarratiivia käyttäen. Ihan kuin olisi olemassa jokin oikea tapa tehdä markkinointia ja sitä pitäisi seurata sääntökirjan kanssa. Sitä markkinointi ei ole eikä tarkoita.
Markkinointiin ei ole yhtä oikeaa objektiivista totuutta, ei ole olemassa yhtä täydellistä sääntökirjaa eikä ole mikään välttämättömyys tuntea markkinoinnin koko termistöä, että voisit onnistua markkinoinnissa.
Markkinoinnista on monia erilaisia määritelmiä ja työkaluja tulee ja menee tiuhaan tahtiin. Sinun tehtäväsi on valita itsellesi oikealta tuntuvat työkalut ja käyttää niitä, tehdä markkinoinnista sinun näköistä ja tuntuista, muodostaa omia sääntöjä ja välillä rikkoa niitäkin. Löytää itselle sopiva tapa tehdä markkinointia niin, että nautit sen tekemisestä. Nautit keskusteluista asiakkaidesi ja muiden ihmisten ja sidosryhmien kanssa.
Ei siis ole yhtä oikeaa tietä, mutta aluksi kannattaa lähteä seuraamaan jonkun toisen tekemää roadmapia. Sen jälkeen kun varmuutesi ja kokemuksesi kasvaa, voit lähteä muokkaamaan tekemistäsi itsellesi sopivammaksi enemmän ja enemmän. Ennen kuin huomaatkaan, olet rakentanut oman uniikin kartan, jonka ehkä myös vuorostasi haluaisit opettaa muille.
“Creativity is
inventing, experimenting,
growing, taking risks,
breaking rules, making mistakes,
and having fun.”
- Charles Mingus
Markkinoinnin ei todellakaan tarvitse olla tylsää. Itse asiassa kehotan sinua päästämään luovuutesi valloilleen. Entä jos et pidä itseäsi luovana ihmisenä? Hyviä uutisia, me ihmiset olemme luonnostaan luovia, joten myös sinä olet luova. Valitettavasti saatamme menettää yhteyden siihen elämän viedessä mukanaan tai jonkun menneisyyden ikävän kommentin takia, ja muodostamme itsellemme rajoittavan ajatusmallin, jonka mukaan emme olisi luovia. Jos esimerkiksi koulussa on sanottu ettet osaa piirtää tai ettet ole taiteellinen, se usein yhdistetään luovuuden puutteeksi, mitä se ei ole. Piirtäminen on opeteltava taito eikä se ole sidottu luovuuteen.
Luovuus voi olla niinkin yksinkertainen asia, että olet lenkillä ja päätätkin mennä tällä kertaa erilaista reittiä, jota et ole aikaisemmin kokeillut. Ajattelet silloin luovasti lenkkireittiäsi. Ja jos olet kuin minä ja kuljet lenkillä aina joka ainoa kerta samaa reittiä, ei se kuitenkaan ole merkki epäluovuudesta 🙂
Onneksi sinulla on mahdollisuus kaivaa luovuus takaisin esiin, jos olet hukannut yhteyden siihen. Aloita kiinnittämään huomiota, missä pienissä asioissa käytät luovaa ajattelua kuten edellä olevassa esimerkissä lenkistä. Pienetkin luovat teot ruokkivat luovuutta. Tulen palaamaan vielä monesti kirjoittamaan luovuudesta, rakastan sitä aihetta.
Entä mitä jos luovuus kukkii vähän liikaakin eli rönsyilet helposti paikasta toiseen eikä oikein mikään edisty? Ehdotan, että kokeilet tuplatimanttimallia. Itse asiassa se sopii sekä luovien ideoiden rajaamiseen että ideoiden luomiseen. Tuplatimanttimalli (double diamond) on peräisin palvelumuotoilusta ja sen perusidea on niin yksinkertainen, että sitä on helppo soveltaa erilaisiin asioihin. Mallissa on neljä vaihetta, jotka muodostaa kaksi “timanttia”.
Tuplatimanttimallin vaiheet ovat:
1) Keksi ja löydä
2) Rajaa
3) Kehitä
4) Kohdista ja toteuta
Päästä luovuus irti ja ideoi mahdollisimman paljon vaihtoehtoja valitsemastasi aiheesta ilman suodattimia. Tarkoitan, että jätät kriittisen mielen sivuun ja yrität olla ajattelematta ”onko tämä edes hyvä idea?”, ”onko se toteuttamiskelpoinen?”, ”mitä muut ajattelee tästä ideasta?” tai ”kehtaanko tätä edes kirjoittaa ylös? mitä musta ajatellaan jos ehdotan näin?”. Kirjoita kaikki ideat, ajatukset ja erilaiset vaihtoehdot ylös vaikka osa niistä tuntuisi hölmöiltä tai epärealistisilta. Kannattaa asettaa tähän vaiheeseen joku projektin kannalta sopiva aikaraja: 15 minuuttia, tunti, päivä, viikko. Ihan vain sen vuoksi, että et jää jumiin. Joskus voi olla vaikea tunnistaa, koska on ideoinut riittävästi eli koska on valmis. Aikaa kannattaa antaa kuitenkin riittävästi, että joudut pinnistämään ideanystyröitäsi ja tulemaan pois mukavuusalueeltasi etkä vain kirjoita nopeasti ensimmäiset helpot ideat ja lopeta siihen.
Timanttimallin toisessa vaiheessa karsitaan. Nyt on kriittisen arvioinnin vuoro. Käy jokainen ensimmäisen vaiheen idea, ajatus ja ehdotus läpi yksitellen ja yritä arvioida sen potentiaalia nyt ja tulevaisuudessa. Valitse vain parhaimmat ideat jatkojalostukseen seuraavalle “timantti”kierrokselle.
Kolmannessa vaiheessa lähdetään jatkojalostamaan ensimmäisen timantin aikana syntyneitä ja valittuja asioita. Voit kysyä muun muassa:
- miten idean voisi toteuttaa?
- mitä ajatuksia siitä herää?
- mitä sen saavuttaminen tarkoittaisi yrityksen entä sinun kannalta?
- mitä sen ympärille voisi kehittää?
- millaisia resursseja idean toteuttaminen vaatii tai millaista osaamista? (ei tarvitse miettiä, onko sellaiset resurssit tai osaaminen jo olemassa)
Edelleen älä anna kriittisen ajattelun tulla tielle vaan anna ajatusten tallentua paperille/koneelle/nauhurille sellaisenaan. Uskalla olla luova ja tehdä sotkua. Ja tälläkin kertaa, määritä aikaraja.
Viimeisessä vaiheessa on aika taas rajata ja tehdä päätöksiä. Mene kriittisesti läpi kolmannen vaiheen aineistoa. Nyt olisi aika päättää, mitä halutaan lähteä toteuttamaan ja miten se voidaan toteuttaa. Mitä tuo uusi projekti vaatii toteutuakseen? Halutaanko siihen panostaa ja onko se aihe, johon kannattaa investoida aikaa ja muita resursseja. Millaiset tulevaisuuden näkymät sillä on? Miten sen toteuttaminen muuttaisi asioita? Millaisia mahdollisuuksia se avaisi tai mitä uhkakuvia sen ympärille voi muodostua?
“Creativity is
intelligence having fun.”
- Albert Einstein
Timanttimalli siis antaa tilaa rönsyillä, mutta sitten se pakottaa keskittymään ja tekemään valintoja, joten se antaa tilaa luovalle ideoinnille ilman, että pitää pelätä projektin lähtevän ulapalle seilaamaan päämäärättömästi. Timanttimallia voi käyttää sellaisenaan nopeiden päätösten tekoon tai sisällyttää se isompien projektien sisälle.
Kertauksena vielä. Käytit mitä tahansa mallia tai markkinoinnin työkalua, sen pitää auttaa sinua edistymään, palvella sinun tavoitteita eikä toisinpäin. Tee markkinoinnista sinun näköistä niin vedät puoleesi sinusta kiinnostuneita ihmisiä.
Ilmainen työkirja auttaa sinua löytämään sinulle sopivat asiakkaat, jotka haluavat työskennellä juuri sinun kanssasi. Opit tuntemaan asiakkaasi syvällisemmin ja ymmärtämään heidän kipupisteitä. Täytä alla oleva lomake niin saat työkirjan suoraan sähköpostiisi.
Näytä asiakkaallesi, että tunnet hänet!
Hannepoola.fi tarvitsee antamasi yhteystiedot, jotta voimme olla sinuun yhteydessä tarjoamiimme tuotteisiin ja palveluihin liittyen. Voit peruuttaa ilmaisten uutiskirjeiden tilaamisen helposti yhdellä klikkauksella. Arvostamme yksityisyyttäsi ja käsittelemme tietojasi luottamuksella. Lue tarkemmin tietosuojaselosteesta, kuinka suojaamme tietojasi.
Asiakas haluaa onnistua hankinnassaan, joten opettele auttamaan häntä mahdollisimman hyvin ostoprosessin jokaisessa vaiheessa. Apuna voit käyttää asiakaspolkua.